
Are you interested in selling  
food out of your home?

Q: I want to sell food made in my home, but I can’t afford to buy or 
build a commercial kitchen. I just want to make some extra money.

A: State law requires that most food sold to the public come from either a Retail Food 
Establishment or a registered Wholesale Food Manufacturer. Neither of these laws/regulations 
allows for a home kitchen to be permitted or licensed. 

However, a Retail Food Establishment may be located at a private dwelling (home) if it is a 
separate kitchen from the one used by the people living there and it meets the requirement of 
SCDA Regulation 61-25, Retail Food Establishments.

There are also exceptions to the requirement for retail food sales. 

The Home-based Food Production Law, also commonly referred to as the “Cottage Law” 
allows for certain foods that do not require time or temperature control to be sold without 
inspection or a permit. These foods are referred to as “non-potentially hazardous foods” and 
are also called “non-time/temperature control for food safety foods” (non-TCS) foods. These 
are generally baked goods (without cream fillings), candies, cookies, and most breads. The 
foods must be made and packaged in the home kitchen and labeled according to the law to 
show that they were made in an uninspected kitchen. See the Home-based Food Production 
Law guide for the full details on foods that can and can’t be sold under this exemption.

More information →



Q: What other exemptions are there?

A: The following foods are exempted from requiring a Retail Food Establishment 
permit due to being either non-TCS or using a low-risk process.

Q: What if I want to sell meals or foods that are 
“potentially hazardous” or TCS? How can I do 
this on a budget?

A: If you can’t afford to build or rent a commercial kitchen, you do 
have another option. SCDA Regulation 61-25 explains how you can 
obtain a permit and “share” kitchen time and space at a permitted 
Retail Food Establishment. These specially designated commercial 
kitchens are operated by a person who rents time and space in 
the establishment and allows for you to have a permit using their 
kitchen. The requirements for getting a permit under this section of 
the regulation is covered in Chapter 9-5, “Shared Use Kitchens.” 

• Popcorn, cotton candy, candy 
apples

• Shaved ice/snow cones including 
snow cones or shaved ice served 
with pasteurized cold milk or 
cream from a non-reusable 
container

• Prepared soft drinks 

• Beverages, including lemonade 
and tea

• Coffee or coffee-based 
beverages served with 
pasteurized milk or cream 
prepared and served either 
heated or cold

• Beverages individually prepared 
upon consumer’s request from 
a commercially pre-packaged 
powdered mix with no additional 

ingredients that are TCS, and 
served in a single service cup

• Nachos served with heated 
cheese product

• Commercially dehydrated pre-
packaged pork skins

• Pre-formed or prepared pretzels 
that require baking or warming 
only

• Jams, jellies, preserves, and dried 
fruits

• Dry herbs, seasonings, and 
mixtures

• Vinegar and flavored vinegars

• Commercially pre-packaged, pre-
cut frozen french fries

• Salt-boiled peanuts

• Boiled or grilled corn

• Waffle or pancake mix that is 
commercially pre-packaged and 
dispensed from self-serve units 
for service not to exceed four 
(4) hours in duration. Leftover 
portions of these products 
shall be discarded at the end of 
service

• Funnel cakes, mini-donuts, or 
similar type products prepared 
from a single unit having no 
more than three fryers. Mixed 
batters shall not be held out of 
temperature more than four (4) 
hours. Leftover portions of these 
products shall be discarded at the 
end of service

• Other SCDA-approved non-TCS 
foods that use a low-risk food 
process

For more information, see the 
SCDA Retail Food Safety page 
at agriculture.sc.gov
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